Bejelentkezés
Név 
 
Jelszó 
    Név megjegyzése  
Post Info TOPIC: Shintoizmus, avagy a kamik útja...


Youkai Adminisztrátor

Státusz: Offline
Üzenetek: 82
Dátum:
Shintoizmus, avagy a kamik útja...
Permalink   


- azaz, kami.


A shintoizmus lényegében a materiális (anyagi) és spirituális (szellemi) lét között tesz különbséget; a két dolgot összekapcsolva.


1) Egyik a másik nélkül nincsen! >> minden materiális dolognak van valamilyen spirituális része is. Ahogyan a természeti dolgoknak is (panteizmus)!


2) Nem mindegyiknek van spirituális tartalma, csak annak, amelyik megérdemli.
Bizonyos minőségekkel kell rendelkeznie annak a  természeti jelenségnek, dolognak, hogy spirituális tartalmuk legyen!


Tehát lényegében bákiből/bármiből lehet kami!


Kami: erre talán az "isten" kifejezés illik az európai kultúrából, azonban, a fentebb említettek alapján kiderül, hogy mégsem egészen erről van szó.


Természetesen itt is jelen vannak a világot megteremtő kamik, azonban, ha közelebbről megvizsgáljuk őket, akkor rájövünk, hogy közöttük is vannak jószándékúak és gonoszak, segítőkészek és önzőek - mind-mind emberi tulajdonsággal vannak felruházva. Természetesen valamilyen spirituális hatalmuk is van, hiszen másképp mi különböztethetné meg őket a halandóktól...?
Több ezer - meszámlálhatatlanul sok - kami létezik, akik/amik szerves részei a japán ember mindennapi életének. Nem tudom, emlékeztek-e, de pl. a Goshinboku az Inuyashában is egy kami. Különleges legendák övezik. Valamint, ha megfigyelitek, van az a papírfecnis lánc felkötözve rá, vagy mi... nos, ez jelzi, hogy ő valóban egy kami. De kami lehet egy eltávozott emberbúl is, ha élete során olyasmiket vitt véghez. //Vagy még az első néhány résznél, a tó istennője... nos, ő is egy kami volt és képes volt tájfunt előhívni, ill. lecsillapítani azt.//


Szóval a kamikat nem nagyon lehet összehasonlítani az európai istenségek hitvilágával; különbözik tőlük - viszont nekem sokkal szimpatikusabb^^


Egyéb kérdések ezzel kapcsolatban...? Lehet, hogy valamit zavarosan magyaráztam el, hát ne féljetek kérdezősködni!


---
Ui.: A Bevezetés a japanisztika óráról van eme tudásom és ott egyelőre még nem mentük bele nagyon mélyen a témába, pedig ez engem jobban érdekel, mint a zen buddhizmus, de evvan :/__________________
Ez voltam én :)


Hanyou

Státusz: Offline
Üzenetek: 64
Dátum:
Permalink   

Mázlista...ha ilyeneket kéne tanulnom, biztos nagyobb kedvvel kezdenék neki a tanulásnak, mintha az a tudat várna hogy "Jesszus anyám, már megint azok a hülye monoszacharidok...meg az a hülye etológia ˇˇ")


Mellesleg, ha van valami új híred Arv a kamikkal kapcsolatba, feszülten várom... ^^ engem nagyon érdekel XD


Érdekesnek találom az ilyen úgymond "hihhetetlen dolgokat" ^^ de hát az én agyam már csak így forog XD


draconi-chan


 -- Edited by draconiforss at 15:19, 2006-10-14

__________________
Karin-chan
1. oldal az 1-ból  sorted by
 
Gyors válasz

Kérlek, jelentkezz be, hogy gyors választ írhass.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard